naše psyché

"Jen dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist." Albert Einstein

Dnešní životní styl a duševní hygiena

 Tuhle úvahu jsem napsal jako zápočtovou seminárku do předmětu Vývojová psychologie.           










 
             Je jasné, že životní styl je věcí značně individuální a řekl bych, že je prakticky nemožné najít dva lidi se stylem úplně totožným. Snad jedině pokud by tito jedinci byli zcela stejného smýšlení a jednání. Pakliže chci mluvit obecně o celém konceptu dnešního životního stylu a věcmi s ním spjatými, asi jen těžko se ubráním generalizaci, ve které budu chvílemi mluvit za celou společnost, což dělám ze srdce nerad a předem se za toto omlouvám.
              Pod pojmem životní styl si představuji jakýsi denní režim každého jednotlivce se všemi jeho rituály a sledem každodenních činností. Současně v tomto sousloví vidím obraz daleko širší, obsahující vlastně cosi jako životní filozofii každého z nás.
              Jedno je jisté, doba se změnila. Naši dědové, ale i naši otcové uznávali velmi odlišné hodnoty a svým způsobem žili v jiných světech. Podle toho co vím, se jednalo o světy v mnohém pomalejší a střídmější. Na životním stylu mých prarodičů jsem si všiml jedné zvláštnosti, která dnes není moc obvyklá – jejich den měl pevně daný řád. Jsem si jistý, že kdybych se mého dědy zeptal, co to je duševní hygiena, nebyl by mi schopný odpovědět, myslím ale, že stejně cizí by mu byl například pojem deprese. Možná že lidé minulých generací nějak intuitivně tušili, co je jejich tělo spolu s duší schopno zvládnout. Můžeme spekulovat, jestli to má něco společného s větším propojením s přírodou, nebo třeba tím, že lidé byli ve větší míře věřící.
              Právě pro naši společnost typické zanedbávání či potlačování duševního života je podle Thomase Moora (Moore, 1997) jedním z hlavních neduhů dnešního životního stylu. Tento autor přichází s termínem péče o duši, která je podle něho často opomíjeným psychohygienickým prvkem. Deprese nebo úzkosti jsou podle Moora jen způsoby, jakými nám dává naše duše najevo, že je zanedbávána. Jak tedy o svou duši pečovat? V první řadě bychom jí měli více naslouchat, nebát se být občas neproduktivní a tuto neproduktivní činnost se naučit prožívat bez výčitek. Každý má nějaký svůj rituál nebo činnost, která zdánlivě nemá valný praktický význam, může jít například o večerní procházku, vystřihování novinových článků, hru na hudební nástroj, sledování západu slunce nebo třeba šití či pletení. Tyto činnosti jsou určitou potravou pro duši a bez nich bychom se dlouhodobě neobešli. Jde při nich spíše o to se zastavit a dopřát své duši trochu odpočinku.
              Psycholog Barry Schwartz (Schwartz, 2005) zase tvrdí, že nevyváženost životního stylu dnešních lidí a z ní vycházející psychická vulnerabilita je způsobena převážně obrovskou možností volby a s tím související stabilní nespokojeností či strachem z toho, že jsme se špatně rozhodli. Vezměme si za příklad jenom hloupý nákup v nejbližším supermarketu. Druhů jogurtů je v regálu víc než máme prstů na všech končetinách. Jeden je levnější, druhý dražší, třetí víc značkový, čtvrtý víc ovocný, a další třeba dietní… Jednomu z toho jde hlava kolem, a to jde jen o hloupé jogurty. Co ale taková závažnější rozhodnutí? Západní společnost vychází z předpokladu, že větší svoboda v rozhodování a v možnostech nám přinese větší spokojenost a blahobyt. Jak se ale podle Schwartze ukazuje, zřejmě tomu tak není. Když máme dnes totiž takovou volnost ve svém rozhodování, neexistuje pak prakticky žádná výmluva pro neúspěch. Za všecko si můžu najednou sám, protože jsem si to vybral.
              Člověk by dnes nejradši stihl a vyzkoušel vše a nejlépe naráz. To samozřejmě není možné, takže se pak hroutíme a v tom lepším případě se zastavíme až v čekárně u psychologa. Díky všem nabídkám a možnostem tu najednou máme typicky novodobý problém - hospodaření s časem. Určitého paradoxu při využívání času si všiml už Erich Fromm, který napsal: 
              Jsme společností notoricky nešťastných lidí: osamělých, úzkostných, deprimovaných, destruktivních, závislých – lidí, kteří jsou rádi, když se jim podaří zabít čas, který se tak tvrdě snaží ušetřit.“
                                                                                                            (Fromm, 2001)
              Myslím, že v dnešním světě jsou na nás kladeny nelehké nároky, a proto bychom se měli naučit pečovat o svou duši. Nebát se žít bez spěchu, protože ať budeme spěchat sebevíc, nikdy nestihneme všechno, co bychom si přáli.



 
Literatura:

Fromm, E. Mít, nebo být. Praha: Aurora, 2001. ISBN 80-7299-036-5.

Moore, T. Kniha o duši. Praha: Portál, 1997. ISBN 80-7178-126-6.

Schwartz, B. [on-line] The Paradox of Choice. TEDGlobal, červenec 2005. Dostupné na
<http://www.ted.com/talks/lang/cs/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html>.

Žádné komentáře:

Okomentovat